Top 6 întrebări despre montarea corturilor auto

Un concediu reușit se definește prin amintirile frumoase alături de familie, locurile noi vizitate și prin aventurile trăite alături de cei dragi. Dacă ești în căutarea unei experiențe unice, care să îți transforme o simplă vacanță într-o adevărată incursiune în natură, încearcă să campezi într-un cort amplasat chiar pe autoturismul tău. Descoperă totul despre montarea corturilor auto! 

Află în continuare cum se montează un cort auto și ce tipuri de autovehicule suportă un astfel de cort. De asemenea, este important să cunoști detalii tehnice precum tipul de bare necesare pentru a fi instalate pe autoturism, modelul sandwich al sistemului de montare și materialele utilizate pentru confecționarea cortului auto.

1. Ce tipuri de mașină suportă corturi auto?

Alegerea unui autoturism este o decizie importantă pentru fiecare conducător auto. Este ideal ca mașina să-ți satisfacă nevoile de spațiu, confort în timpul călătoriei, dar și să îți permită să amplasezi un cort pe aceasta pentru vacanțe. Pentru montaj, sunt necesare bare transversale pe plafon.

Susținerea ansamblului din care este format cortul este un element cheie. De aceea, este important ca barele transversale să fie confecționate din oțel, nu din aluminiu. Astfel, acestea asigură stabilitate și suportul greutății cortului și a persoanelor din interior. Înainte de achiziționarea autoturismului, este important să verifici masa totală suportată de autoturism. Este indicat să fie mai mare decât greutatea totală a cortului împreună cu a obiectelor și a persoanelor din interior.

Descoperă cum se montează corect barele transversale din articolul Montarea barelor transversale!

2. Cum sunt fixate corturile de plafon auto?

Primul pas înainte să cumperi un cort este să verifici dacă masa maximă de încărcare a autoturismului suportă greutatea unui cort și a persoanelor care vor înnopta în interiorul lui. După această etapă, este indicat să instalezi pe autoturism bare transversale la nivelul plafonului sau să verifici starea celor echipate pe mașină. Montajul se realizează conform instrucțiunilor oferite de producător și se fixează în spațiile dedicate de pe plafonul mașinii.

Procesul de montaj al cortului auto este complex. De aceea, este important să fie realizat de o echipă specializată. Prima etapă din instalarea cortului este poziționarea și prinderea bazei. Ancorarea acesteia de barele transversale se realizează cu ajutorul unor prinderi speciale (cleme, suporturi) care se găsesc în pachetul de achiziție. 

Echiparea autoturismului este importantă înainte de a pleca la drum. Descoperă informații despre cum să alegi anvelopele pentru mașină din articolul Cum alegi anvelopele potrivite pentru mașină și remorcă.

Verifică stabilitatea cortului atât în condiții statice, cât și în mișcare

Cortul este ancorat de autoturism prin intermediul suportului special care susține baza. După achiziția și montajul cortului, este indicat să verifici stabilitatea acestuia în condiții statice. Este indicat ca structura de susținere a cortului să mențină fermă atât baza, cât și partea superioară, chiar și în condiții de vânt sau ploaie.

Când este strâns, fiecare cort auto se pliază în interiorul unei carcase de protecție. Înainte de a pleca la drum, este important să te asiguri că fiecare clemă de fixare care previne deschiderea cortului în mers este fixată corespunzător. Astfel, riscul de producere al accidentelor în timpul călătoriei scade semnificativ.

Ești amator de off-road și dorești să simți adrenalina parcurgerii unui drum plin de nisip și noroi? Citește articolul Cele mai frumoase trasee off-road din România și află zonele unde poți să-ți testezi limitele și capacitatea de a șofa în condiții extreme.

3. Cum aleg un cort auto plafon potrivit pentru mine? 

Alegerea cortului de plafon auto potrivit este o decizie importantă atât pentru tine, cât și pentru însoțitorii tăi. În ceea ce privește autoturismul, este important să verifici compatibilitatea autoturismului pentru un cort auto, pentru barele transversale și capacitatea de încărcare a plafonului. De asemenea, bugetul și timpul estimat pe care îl vei petrece în cortul auto reprezintă două variabile importante înainte de achiziție. Dacă ai trecut de această etapă, este important să te informezi despre:

  • dimensiunile cortului;
  • înălțimea din interiorul acestuia;
  • numărul de persoane care pot înnopta în cort;
  • spațiile de depozitare din interior;
  • accesorii (saltea integrată, scară de acces, prelată pentru protecție solară, plasă anti-insecte, baldachin suplimentar);
  • tipul de deschidere al cortului (deschidere laterală, prin spate);
  • greutate.

Scutul mașinii protejează elementele de sub capotă de praf și alte obstacole de pe drum. Citește articolul Cele mai bune scuturi auto și află mai multe informații înainte de a pleca la drum.

Un element important în alegerea unui cort auto ideal pentru tine este materialul din care este construit. În funcție de destinațiile pe care dorești să le vizitezi, de anotimp și de condițiile meteo, este recomandat să verifici materialul din care este confecționat cortul auto de plafon. 

De asemenea, înainte să-l cumperi, poți verifica:

  • Durabilitatea materialului - În fabricarea corturilor auto se utilizează o serie de materiale cu rezistență variabilă. Unele dintre acestea, precum canvasul și poliesterul gros prezintă un grad de rezistență crescut la uzură. De asemenea, este indicat să verifici fermitatea fermoarelor și a clemelor de prindere de la nivelul cortului auto;
  • Rezistența la apă - Pentru a rezista la umiditate și ploaie, asigură-te că materialele folosite în confecționarea cortului tău auto sunt impermeabile;
  • Ventilația - În serile călduroase de vară, dacă optezi pentru o noapte la cort, este recomandat să ai ferestre sau deschideri pentru ventilație. O bună ventilație a cortului previne formarea condensului în interior.

Alege tipul de cort potrivit nevoilor tale

Pe piața actuală există două tipuri de cort, fiecare prezentând avantaje și dezavantaje. Cortul Hard-shell (carcasă rigidă) este robust, ușor de montat, se deschide rapid și oferă rezistență la toate condițiile de vreme. 

Soft-shell (carcasă moale) reprezintă o gamă mai accesibilă de cort auto. Aceasta se remarcă prin greutatea redusă, împachetarea compactă. Printre dezavantajele acestui tip de cort auto se regăsesc timpul crescut alocat împachetării și rezistența redusă la intemperii.

Ești pasionat de adrenalină și autoturisme pregătite pentru drumuri accidentate? Citește articolul Ce înseamnă off-road – sfaturi pentru a pregăti mașina de aventură și află mai multe!

4. Unde am voie să folosesc un cort auto? 

Dacă dorești să achiziționezi un cort de mașină pentru vacanță, este important să te informezi despre locurile în care poți campa. În general, aceste corturi pot fi folosite în orice loc în care parchezi mașina. 

În funcție de preferințele tale și de locurile pe care dorești să le vizitezi, poți alege să mergi în zone de munte, izolate sau poți opta pentru zone de la mare, pentru a vedea apusul și răsăritul din interior. 

În mod obișnuit, persoanele care merg cu cortul pentru mașină aleg să rezerve dinainte un loc într-un camping, care includ în preț facilități precum: zone de grătar, electricitate, grup sanitar, piscină. Dacă ești o persoană dornică de aventură, poți campa la marginea unei păduri, a unui râu, la poalele muntelui sau pe o plajă sălbatică. În acest caz, asigură-te că ai cu tine:

  • baterii;
  • panouri solare;
  • aragaz pentru camping;
  • lanterne;
  • grătar;
  • toaletă ecologică.

Ai auzit de noul trend de camping cu autoturismul? Citește articolul Ce înseamnă overlanding – noul trend de camping cu mașina și află mai multe informații despre overlanding și cum se realizează acesta.

Tocmai ai achiziționat un cort auto de plafon și te gândești să pleci într-o călătorie? Citește articolul „Ce inseamna overlanding - noul trend de camping cu masina” și află mai multe despre overlanding și cum se realizează acesta.

5. Ce tip de bare transversale să aleg pentru un cort auto? 

Barele transversale sunt un accesoriu util când achiziționezi un autoturism. Acestea sunt realizate din mai multe materiale și prezintă mai multe forme, în funcție de destinația de utilizare:

  • montare cort auto;
  • transport de greutăți;
  • amplasarea unui portbagaj suplimentar.

În cazul în care dorești să amplasezi un cort pe plafonul autovehiculului, este important să ai bare transversale care să acopere o mare parte din plafon și să fie construite dintr-un material rezistent. Este recomandat să fie confecționate din oțel, dată fiind rezistența crescută la uzură și la greutate (minimum 60 kg).

6. Care este viteza maximă cu care pot merge dacă am un cort auto montat pe plafon?

Dacă ai montat pe plafonul autoturismului un cort auto, este important să știi că viteza maximă de deplasare a mașinii este de 120 km/h. Depășirea acestei viteze poate suprasolicita sistemul de prindere al cortului.

În timpul călătoriei, este important să adaptezi viteza în funcție de condițiile de drum, de stabilitatea cortului și a autoturismului. Montarea unui cort pe autoturism va îngreuna rularea autoturismului prin scăderea aerodinamicii. La viteze mari pot apărea zgomote puternice. 

Înainte de a porni la drum este important să verifici starea autoturismului, în special a sistemului de frânare. Greutatea suplimentară a cortului va scădea eficiența acestui proces. Rularea cu o viteză inferioară și creșterea rezistenței aerodinamice vor contribui la creșterea consumului de combustibil. 

Riscurile depășirii vitezei maxime admise

Rularea cu un autoturism care prezintă un cort auto amplasat pe plafon, cu o viteză peste limita admisă, poate reprezenta un pericol atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. 

În timpul drumului, pot apărea următoarele avarii:

  • deschiderea cortului;
  • desprinderea unor elemente de structură care pot devia spre alte autoturisme;
  • avarierea sistemelor de prindere;
  • desprinderea bazei cortului de barele transversale;
  • ruperea materialului din care este confecționat cortul auto.

Achiziționarea unui cort pe mașină reprezintă un atu important în călătoriile din vacanță, cu familia și prietenii. Acesta îți conferă libertatea de a călători oriunde, fără grija cazării, dar vine la pachet și cu o serie de responsabilități. Înainte de a achiziționa un cort auto, este recomandat să te asiguri că autoturismul personal este dotat cu bare transversale de oțel și poate transporta un cort auto. În momentul achiziționării cortului este important să verifici tipul care ți se potrivește și materialele din care este confecționat, toate acestea raportate la bugetul alocat și la timpul pe care estimezi că-l vei petrece în călătorii.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock.

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.