Dacă până acum te gândeai la cârligul de remorcare ca la un simplu accesoriu auto, suntem aici să îți demonstrăm că acesta nu reprezintă un simplu moft în materie de articole destinate mașinilor. De ce un cârlig auto ar trebui să facă parte din arsenalul de bunuri pe care le utilizezi pentru o experiență completă la volan și de ce acesta este din ce în ce mai căutat de către șoferi din toată lumea îți vom spune în cele ce urmează.
Despre utilitatea unui dispozitiv de tractare nu vom menționa decât că acesta aduce o mobilitate excelentă oricărui tip de mașină. Cu alte cuvinte, dacă vei folosi o remorcă împreună cu accesoriile de remorcare aferente vei putea lua cu tine în vacanțe noul ATV sau barca motorizată la care visai dintotdeauna. Dar pentru a putea face acest lucru, vei avea neapărată nevoie și de un cui auto. Iată cum au apărut primele accesorii de acest fel și cum au evoluat de la prima lor atestare.
Cum a apărut cârligul de remorcare?
Acum zeci de ani, autoturismele nu erau încă inventate, însă oamenii aveau la fel de multă nevoie de mobilitate, la fel ca în zilele noastre. Fie că era vorba despre simpla deplasare între două localități sau de transportul producțiilor agricole, a lemnelor sau a altor materiale, oamenii foloseau exclusiv atelaje din lemn trase de animale de povară, în speță de cai, măgari sau diverse bovine. Ulterior, s-a descoperit faptul că pielea reprezintă un material excelent pentru crearea unor pârghii ce ajutau la ușurarea greutății pe care animalele de povară o resimțeau. Dispozitivele de remorcare s-au adaptat și mai mult nevoii de a transporta pe distanțe mari mărfuri cu o greutate din ce în ce mai mare, dezvoltându-se sub diferite forme, până când industria auto a revoluționat complet lumea. Cârligele de remorcare au venit ca un bonus al vremurilor respective, prima dată sub forma unor bride metalice confecționate de către fierarii locali.
Evoluția cârligelor de remorcare
Varianta rudimentară a cârligului de remorcare avea nevoie de o îmbunătățire, iar ideile bune nu au încetat să apară. Glenn Curtiss, un pionier al aviației americane, a patentat, la 1917, un sistem de remorcare atașat de roata de rezervă a automobilelor. Mai târziu, în al Doilea Război Mondial, nevoia transportului echipamentelor militare de mare tonaj era o necesitate urgentă, așa că specialiștii auto ai vremii au adus variantei anterioare a cârligului modificări semnificative, aducând accesoriul cu un pas mai aproape de ce avea să rămână varianta finală a cuiului auto. Imediat după aceea, Frank Zaglemeyer patenta sistemul de remorcare cu bilă în capăt, pe care se atașa în mai multă siguranță cupla de remorcare. Forma pe care și noi o utilizăm în zilele noastre a fost obținută 25 de ani mai târziu, în 1965, fiind folosit în acea perioadă chiar și pentru tractarea remorcilor care cântăreau mai mult de o sută de tone.
Din anii `90 până astăzi
Uniunea Europeană s-a implicat în mod direct în reglementarea normelor în vigoare privind circulația în siguranță pe drumurile publice a autoturismelor care utilizează un cârlig de remorcare. Autoritatea a elaborat, în anul 1998, Directiva 94/20/EC ce impune standardele ISO, obligatorii în toate statele membre. Astfel, s-a hotărât ca diametrul bilei de remorcare să măsoare 50 de milimetri, cu 20 de milimetri mai puțin decât în Statele Unite ale Americii.
Era inovațiilor nu a ocolit nici domeniul accesoriilor auto, unde și-a pus amprenta și asupra cârligelor de remorcare. Marii producători din domeniu au creat un nou sistem de propulsie bazat pe energia electrică. Așadar, de la rudimentara bridă metalică ce era utilizată cu zeci de ani în urmă, cârligele au luat mai multe forme, ajungând astăzi la varianta electrică, ce poate fi acționată dintr-un simplu buton. Kiturile de remorcare conțin în zilele noastre prize, reducții, cabluri speciale, mufe și module, toate pentru un transport în perfectă siguranță.
Astăzi oricine se poate bucura de avantajele utilizării unui cârlig auto, fie că îl folosește pentru remorcarea unui alt vehicul sau pentru fixarea unui suport de biciclete sau a unei cutii de portbagaj, pentru deplasările pentru o perioadă mai lungă.
Specificațiile unui cârlig de remorcare
Caracteristicile oricărui cârlig auto îl încadrează la categoria celor mai rezistente accesorii auto. Pentru a te bucura pe deplin de acesta, e bine să știi că trebuie să fie simplu de montat sau de detașat, să respecte normele impuse de legislația rutieră europeană, să nu afecteze în niciun fel structura de rezistentă a autoturismului pe care urmează să îl utilizezi și să aibă o sarcină de remorcare cel puțin egală cu sarcina maximă remorcabilă, informație pe care o poți afla dacă răsfoiești manualul mașinii sau analizezi certificatul de înmatriculare al autoturismului tău.
Pe blogul nostru mai poți găsi și alte informații utile despre acest accesoriu atât de folositor, precum motivele pentru care ar trebui să montezi un cârlig de remorcare pe mașina ta sau 5 lucruri pe care nu le știai despre cârligul auto.
Căutai un cârlig de remorcare în București, Iași, Constanța, Cluj sau Timișoara? Oriunde te-ai afla, poți comanda acest accesoriu auto în câteva secunde de pe AutoGedal.ro, iar noi ne vom asigura de faptul că pachetul va ajunge în maximum 24 de ore la tine. Mai mult decât atât, îți oferim garanție la toate produsele pe care le cumperi de la noi de cel puțin doi ani de la data achiziției, precum și posibilitatea de a returna în maximum 14 zile unul sau toate accesoriile comandate, dacă te răzgândești. Pentru a fi sigur că ceea ce comanzi va fi de mare folos pentru tine, te invităm să ne scrii în secțiunea de chat a site-ului din partea dreaptă, jos. Mai multe despre cum cumperi și cum plătești în siguranță produse auto de la AutoGedal poți găsi în secțiunile dedicate ale site-ului.
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.