Cum alegi anvelopele potrivite pentru mașină și remorcă
Alegerea anvelopelor potrivite pentru mașină și remorcă poate fi o misiune dificilă, mai ales că sunt mulți producători și destule informații care trebuie înțelese, pentru a face alegeri în cunoștință de cauză. Prin urmare, ne-am propus să detaliem acest subiect în rândurile care urmează. Hai să vedem care sunt caracteristicile anvelopelor și aspectele de care să ții cont atunci când le alegi.
Tipuri de anvelope existente
Pe piață există mai multe tipuri de anvelope:
Anvelope de vară
Sunt utilizate în anotimpurile calde, respectiv atunci când temperatura înregistrată în mediul exterior depășește 7 grade Celsius. Ele își dovedesc eficiența pe drumuri uscate și umede, asigurând confort în rulare (zgomot redus) și o frânare optimă.
Anvelope de iarnă
Sunt utilizate în anotimpurile reci, respectiv atunci când temperatura înregistrată în mediul exterior scade sub 7 grade Celsius. Ele își dovedesc eficiența pe temperaturi scăzute, inclusiv sub 0 grade Celsius, previn patinarea și ajută la o frânare corespunzătoare în condițiile climatice dificile: ploi, ninsoare, precipitații mixte, polei etc.
Dacă circuli cu un autoturism cu remorcă pe drumuri asfaltate, primele două tipuri de anvelope, pe care să le schimbi în funcție de anotimp și de temperatura exterioară, sunt soluția ideală.
Anvelope all season
Sunt o combinație între cele două tipuri de anvelope dedicate fiecărui sezon. Deși părerile sunt împărțite, anvelopele all season sunt căutate, având în vedere că iernile nu mai sunt atât de severe în țara noastră.
Există, însă, și compromisuri acceptate de șoferi, în principal în ceea ce privește zgomotul de rulare și aderența pe uscat, ploaie sau zăpadă. Așadar, nu au cum să fie anvelope foarte bune atât vara, cât și iarna. Sunt potrivite, însă, dacă performanța este un criteriu mai puțin important pentru tine.
Anvelope off-road
Sunt utilizate pe drumurile neasfaltate, care prezintă pământ, pietriș, macadam etc. Sunt potrivite, dacă ai un autovehicul de teren (4x4), cu sau fără o remorcă atașată.
Așadar, dacă circuli des pe astfel de drumuri off-road, ar trebui să iei în calcul un asemenea tip de anvelope, deoarece sunt rezistente la uzură și au o aderență foarte bună.
Ai planificat o călătorie la drum lung? Descoperă cum sa-ti pregatesti masina astfel încât să eviți neplăcerile care se pot ivi în timpul călătoriei.
Caracteristicile și marcajele întâlnite pe o anvelopă
Indiferent că este o anvelopă de vară, de iarnă sau all season, pe fiecare sunt inscripționate mai multe marcaje specifice. Este bine să le cunoști atât pentru buna ta informare, cât și pentru a te asigura că anvelopele pe care le achiziționezi sunt cele potrivite. Prin urmare, pe o anvelopă regăsim următoarele informații:
Dimensiune
Este prima caracteristică de bază a oricărui tip de anvelopă. Informația este inscripționată vizibil și arată sub forma „225/55 R17”, unde 225 este lățimea, 55 este raportul dintre lățime și înălțime și R17 este diametrul.
De asemenea, „R” face referire la construcția radială a anvelopei, iar „Tubeless” indică faptul că este o anvelopă fără cameră. Sunt două caracteristici uzuale pe majoritatea anvelopelor existente.
Indice de sarcină
Indicele de sarcină se regăsește în continuarea dimensiunii, după diametrul anvelopei. Indicele de sarcină arată greutatea maximă care poate fi susținută de anvelopă. Este marcată cu cifre. De exemplu, „101” înseamnă că anvelopa suportă o sarcină de maximum 825 kg.
Pentru încărcări mari, caută anvelope marcate cu un indice „XL” (Extra Load).
Indice de viteză
Indicele de viteză se regăsește după indicele de sarcină. Este marcat cu o literă scrisă cu majuscule. De exemplu, „Y” înseamnă că anvelopa poate atinge viteza maximă de siguranță de 300 km/h.
Indice de uzură
Marcajul „Treadwear” oferă indicii despre cât de greu sau de repede se poate uza o anvelopă. De exemplu, cu cât valoarea acestui marcaj este mai mare, cu atât anvelopa va fi una mai rezistentă.
De asemenea, fiecare producător, mai ales dacă este unul renumit, are o tehnologie proprie de urmărire a indicelui de uzură a anvelopei, respectiv de adâncime a benzii de rulare. De exemplu, unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, Michelin, are embosată pe banda de rulare omulețul-simbol al mărcii. Limita legală de uzură este stabilită la 1.6 mm.
Indice de presiune
Pe o anvelopă mai regăsim și un indice de presiune, notat cu nivelul maxim PSI sau BAR.
Presiunea corectă în anvelope se stabilește în funcție de recomandarea producătorului auto. Prin urmare, pe o etichetă prezentă pe autovehiculul tău, cel mai adesea, pusă în zona ușii șoferului, vei găsi informațiile necesare pentru a umfla corect anvelopele.
Marcajul DOT
Marcajul DOT îți oferă informații importante, precum săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa. De exemplu, un marcaj 1023 înseamnă că anvelopa a fost produsă în săptămâna 10 din anul 2023.
Furnizorii de anvelope trebuie să-ți ofere informațiile referitoare la DOT, respectiv să soliciți această informație dacă nu o găsești pe site-ul de prezentare.
Marcajul M+S
Marcajul M+S semnifică faptul că anvelopa poate fi utilizată în condiții de noroi (Mud) și zăpadă (Snow).
Marcajul A+T
Marcajul A+T semnifică faptul că anvelopa este una potrivită pentru toate tipurile de teren (All Terrain), inclusiv off-road.
Marcajul M/T
Marcajul M/T semnifică faptul că anvelopa este ideală pentru drumuri off-road cu noroi (Mud Terrain).
Descoperă oferta noastră de carlige de remorcare adaptate mărcii de autovehicul și nevoilor tale de tractare. Sunt produse omologate, care provin de la producători renumiți. Te ajutăm cu montaj autorizat, într-o rețea națională de service-uri partenere.
Ce este eticheta energetică a unei anvelope
Eticheta energetică este stabilită la nivel european și prezintă trei indici importanți, care influențează decizia de achiziție a unei anvelope. Îi detaliem pe rând:
Indice aderență anvelope
Indicele aderență anvelope este notat cu litere de la A la G, respectiv de la cea mai bună (A) la cea mai mică eficiență (G) în ceea ce privește aderența pe carosabilul umed.
Indice consum anvelope
Indicele de consum anvelope este notat tot cu litere de la A la G. Dacă anvelopa rulează cu mai puțină rezistență la contactul cu carosabilul, respectiv este încadrată în clasa A, B sau C, se pot face economii de carburant.
Indice de zgomot
Indicele de zgomot anvelope este notat în decibeli (dB) și se referă la nivelul de zgomot produs în timpul deplasării, la viteze de peste 80 km/h. Dacă vrei să ai parte de mai multă liniște în habitaclu, va trebui să cauți o anvelopă sub 70 dB.
Dacă vrei să înlocuiești scutul de plastic deteriorat al mașinii tale, îți propunem să alegi un scut metalic de la Autogedal, care să ofere protecție motorului și componentelor acestuia.
De ce aspecte să ții cont atunci când alegi anvelopele
Sunt câteva aspecte esențiale de care să ții cont:
Tipul de mașină
Cumpără acele dimensiuni de anvelope care se regăsesc în cartea tehnică și în talonul mașinii tale. De exemplu, un SUV va avea un set de anvelope de dimensiuni mai mari și caracteristici diferite, față de o mașină sedan.
Producătorul auto nu a ales întâmplător acele anvelope; prin urmare, este cea mai sigură și legală soluție, atunci când îți alegi anvelopele. Altfel spus, nu folosi alte dimensiuni și caracteristici de anvelope la mașina ta, cu atât mai mult dacă nu sunt omologate de Registrul Auto Român.
Pregătește-te pentru aventura supremă! Dacă ești în căutarea adrenalinei și vrei să explorezi natura în formele sale cele mai sălbatice, află ce inseamna off road-ul și cum să îți pregătești mașina pentru traseele accidentate.
Stilul de condus
Fiecare șofer își cunoaște stilul de condus; așadar, ține cont de acest aspect. Unele anvelope sunt potrivite pentru condus sportiv, având aderență bună pe viraje, și suportă viteze mari de rulare, altele sunt axate pe confort, respectiv au un zgomot redus în timpul condusului. Totodată, sunt anvelope care sunt practice pe terenuri off-road sau care oferă caracteristici echilibrate în ceea ce privește deplasările mixte pe șosele.
Bugetul disponibil
În funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, te poți orienta spre mărci mai mult sau mai puțin cunoscute. În orice caz, găsești anvelope în toate categoriile de preț, de la low cost la premium.
Sfatul nostru este să cumperi întotdeauna anvelope noi, de la furnizori de încredere, care să te ajute, eventual, și cu montajul acestora. Evită anvelopele second-hand sau pe cele reșapate, chiar dacă pe termen scurt îți poți face treaba cu ele.
Condițiile meteo
Condițiile meteo sunt extrem de importante în alegerea și utilizarea anvelopelor. În plus, mai există și obligațiile legale. De exemplu, dacă locuiești și conduci într-o zonă în care iarna începe devreme și se termină târziu, respectiv condițiile atmosferice sunt mai severe, atunci anvelopele de iarnă sunt cele mai potrivite. Le poți înlocui cu unele de vară, atunci când este cazul.
Suprafața pe care conduci
Nu în ultimul rând, ține cont și de suprafața pe care conduci. Așa cum ai aflat deja la începutul articolului, pe lângă anvelopele dedicate pentru asfalt, există și anvelope special concepute pentru practicarea drumurilor off-road.
În concluzie, alegerea anvelopelor pentru mașină și remorcă înseamnă atât cunoașterea unor informații tehnice de bază, cât și urmărirea unor aspecte ce țin de modul și de condițiile de exploatare.
Fiindcă achiziția unor pneuri potrivite pentru mașină și remorcă poate fi o misiune dificilă, ți-am pregătit un ghid despre alegerea anvelopelor.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.