Sfaturi pentru conducere defensivă când ai remorcă atașată la mașină
Deși este un subiect conștientizat de puțini șoferi, condusul defensiv poate reduce rata mare de mortalitate existentă pe șoselele din România. Descoperă mai multe despre efectele pozitive ale conducerii defensive și de ce să ții cont atunci când ai o remorcă atașată la mașină.
Ce reprezintă conducerea defensivă
Șoferii care conștientizează riscurile din traficul rutier și vor să ajungă în siguranță la destinație vor alege întotdeauna să conducă defensiv.
Conducerea defensivă înseamnă o serie de bune practici și tehnici specifice de șofat prin care să conduci mașina în așa fel încât să previi accidentele rutiere care pot apărea pe drumurile publice. Ea se mai numește și conducere preventivă.
În anul 2022, legea nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost completată cu un act normativ care oferă posibilitatea șoferilor să urmeze cursuri de conducere defensivă. Din păcate însă ele nu sunt obligatorii. Totuși, pentru a încuraja șoferii să urmeze un curs de conducere preventivă, statul român va deconta impozitul pe venit pentru cheltuielile cu absolvirea acestui tip de curs.
Ai fost implicat într-o tamponare în trafic? Află care este procedura pentru accidente usoare, de la completarea amiabilei până la deschiderea dosarului de daună.
Care sunt bunele practici de conducere preventivă
Într-un curs de conducere preventivă sau defensivă, poți vedea cum o serie de bune practici și tehnici de conducere completează regulile de circulație rutieră aflate în vigoare. Astfel, vei avea o conduită preventivă de conducere pentru siguranța ta, a pasagerilor din mașină, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Regula celor două secunde
Face referire la păstrarea distanței față de autovehiculul care circulă în fața ta. Astfel, trebuie întotdeauna să fii mai departe de 2 secunde pentru a preveni un accident în cazul în care șoferul din fața ta va frâna brusc. Ca exemplu concret, dacă circuli cu 90-100 km/h, trebuie să ai cel puțin 50 de metri distanță față de mașina care se deplasează pe aceeași bandă de circulație.
Regula fermoarului
Pentru că sunt cazuri în care două benzi de circulație se transformă într-una singură sau sunt intersecții foarte aglomerate, se recomandă regula fermoarului. Chiar dacă există indicator sau regulă de cedează trecerea, soluția este ca traficul să se desfășoare progresiv din toate direcțiile. Astfel, se evită ambuteiajele.
Efectul de turmă
Este foarte des întâlnit pe drumurile de viteză, respectiv autostrăzi sau șosele cu mai multe benzi de circulație.
Efectul de turmă, prin nepăstrarea distanței între autovehicule, creează situații periculoase de depășire sau încadrare la limită în fața unei alte mașini care circulă regulamentar. Cel mai des întâlnit scenariu este apariția unui carambol auto.
Controlul în derapaj
Aici intră în discuție subvirarea și supravirarea, fenomene care apar atunci când iei viraje cu o viteză mult prea mare.
Subvirarea, adică derapajul mașinii din față, se controlează prin reducerea vitezei, prin luarea piciorului de pe accelerație, pentru a recăpăta aderența pe șosea.
Supravirarea, adică derapajul mașinii din spate, se controlează prin accelerare ușoară și redresarea volanului în direcția opusă derapajului.
Condusul pe zăpadă
Turatul roților în gol, atunci când mașina rămâne blocată în zăpadă, nu doar că nu te ajută, ci poate crea un context favorabil de a derapa. Balansul față-spate rămâne regula de bază, precum și curățarea zonei de zăpadă. Așadar, lopata, săculețul cu nisip și un set de lanțuri antiderapante îți vor fi utile într-o asemenea situație.
Atenția generală
Să conduci preventiv înseamnă să fii permanent atent la drum. Așa cum bine știi, folosirea telefonului mobil este interzisă în timp ce conduci. Totuși, și conversațiile prin dispozitivele handsfree îți pot distrage atenția de la condus. De asemenea, este periculos să consumi alimente sau chiar să bei lichide.
Cum să conduci defensiv atunci când ai o remorcă atașată la mașină
Informațiile menționate mai sus sunt valabile la modul general. O mașină cu remorcă înseamnă un gabarit mai mare de deplasare, unde încetinirile și opririle devin esențiale pentru a conduce în siguranță. Așadar, cum circulația cu o mașină care are o remorcă atașată este una specială, menționăm alte câteva sfaturi suplimentare:
Viteza de deplasare
Atunci când ai o remorcă cuplată la mașină, viteza de deplasare trebuie să fie redusă. Balansarea remorcii este una dintre problemele cu care te poți confrunta, semn că ai o viteză de deplasare prea mare. În aceste condiții, redu viteza de deplasare prin luarea piciorului de pe pedala de accelerație.
Modalitatea de frânare
Încetinerea trebuie să fie lină și constantă. În caz contrar, frânările bruște pot determina schimbarea poziției remorcii sau derapajul acesteia. Pentru a evita aceste frânări periculoase, adaptează viteza la condițiile drumului și păstrează distanța rutieră.
Conducerea în siguranță a unei mașini cu remorcă mai înseamnă și să ai montate produsele de tractare potrivite. Alege, așadar, carligul de remorcare potrivit modelului tău de mașină și nevoilor de tractare. Contactează-ne pentru a beneficia de consultanță specializată!
Efectuarea virajelor
Virajele sunt periculoase atunci când nu adaptezi viteza. Așadar, luând în considerare că ești la conducerea unui ansamblu vehicul-remorcă, nu lua niciodată brusc virajele. Înaintea oricărui viraj, pentru a evita să folosești frâna de serviciu, respectiv să intri în derapaj, ia din timp piciorul de pe pedala de accelerație.
Verificarea presiunii anvelopelor
Înainte de a tracta o remorcă, verifică presiunea din anvelope. O presiune care nu este corespunzătoare poate duce la balansarea remorcii în timpul deplasării. De asemenea, presiunea joacă un rol important în aderența remorcii pe șosea și reacția ei la accelerări și frânări.
O mașină cu remorcă implică, așadar, un mod și mai precaut de condus. Odată ce aplici sfaturile regăsite mai sus și îți planifici deplasarea corespunzător, vei ajunge în siguranță la destinație.
Dacă obișnuiești să circuli cu remorcă, uite care sunt sfaturile de conducere defensiva masina cu remorca pe care trebuie să le cunoști.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.