Ce înseamnă overlanding - noul trend de camping cu mașina

 

Overlandingul este un fenomen care oferă oportunitatea de a evada din mediul cotidian, fără constrângerile unui traseu prestabilit. Înarmeaza-te cu spirit de aventură și pornește în căutarea unor noi locuri de campare pe trasee de off-road sau mai puțin cunoscute, cu autoturismul tău bine echipat!

 

Citește acest articol și află mai multe informații despre ce este overlandingul și cum se practică, pentru a obține o vacanță de neuitat. Înainte de a pleca, este important să achiziționezi echipamentele specifice de overlanding de care vei avea nevoie. 

Ce înseamnă overlanding?

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă overlanding, află că acesta este un concept nou, care se referă la călătoriile pe distanțe lungi pentru a explora zone izolate, greu accesibile, folosind un autoturism pregătit special, echipat cu tracțiune integrală. Scopul principal al acestuia este descoperirea unor locuri noi într-un mod palpitant și aventuros.

 

Este important să diferențiezi overlandingul de formele tradiționale de camping. Acestea oferă o călătorie liniștită, în natură. Elementele cheie al overlanding-ului sunt adrenalina și spiritul de aventură. În cazul acesta, drumul până la destinație și obstacolele îți vor acapara atenția.

 

Terenurile accidentate pun mereu probleme scuturilor mașinii. Citește articolul Cele mai bune scuturi auto și află mai multe despre rolul unui scut, tipuri de scuturi auto și cum se înlocuiește un scut metalic sau din plastic.

Cum se diferențiază overlandingul de formele de camping?

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă overlanding-ul și care este diferența dintre acesta și camping, în rândurile ce urmează, ți-am pregătit principalele diferențe dintre ele. Îți plac vacanțele în natură și focurile de tabără? Sigur ai fost măcar o dată în camping! Această activitate poate fi realizată în 3 moduri diferite, pentru a-ți asigura evadarea din rutină.

Backpacking

Backpacking-ul este o formă de campare ce se realizează prin explorarea zonelor noi, cu echipamentul împachetat în rucsac. Acesta presupune organizarea într-un stil minimalist a lucrurilor esențiale și vizitarea unor locuri greu accesibile cu autoturismul.

 

Spre deosebire de acesta, overlandingul are la bază călătoria cu mașina. De asemenea, acesta îți permite transportul unui echipament complex, care să asigure un confort sporit la destinație. Overlandingul îți permite să relizezi călătorii pe distanțe mai lungi, în regiuni izolate.

Campingul tradițional

Campingul tradițional presupune staționarea într-o zonă special amenajată. În interiorul campingului, poți beneficia de facilități precum:

  • toalete;
  • apă curentă;
  • electricitate.

 

În cazul overlanding-ului, participanții își concentrează călătoria până la destinație și pe explorarea unor regiuni noi. Datorită accesoriilor special dedicate acestei activități, ești mai autonom și mai puțin dependent de facilitățile de organizare. Astfel, poți campa în zone mai sălbatice.

Dorești să ai parte de o călătorie în natură, de o evadare din jungla urbană? Citește articolul Cele mai bune masini pentru overlanding și alege să călătorești alături de prieteni și familie cu mașina personală.

Campingul cu rulota sau caravana

Campingul cu rulota sau caravana are ca scop asigurarea confortului necesar pe tot parcursul vacanței. Autoturismele sunt dotate cu bucătării, băi și spații speciale de dormit. Dacă dorești o astfel de experiență, este important să te orientezi spre zone special amenajate, cu infrastructură adecvată.

 

Vehiculele utilizate în overlanding sunt echipate pentru a parcurge trasee accidentate. În consecință, acestea îți oferă un confort limitat. Overlandingul nu are ca scop asigurarea confortului zilnic, însă, acesta îți va garanta călătorii complexe, multă adrenalină și descoperirea unor zone foarte retrase.

Pregătirea unui autoturism pentru overlanding este foarte minuțioasă. Un element cheie este alegerea anvelopelor. Citește articolul Cum alegi anvelopele potrivite pentru masina si remorca și află mai multe despre tipurile de anvelope și caracteristicile acestora.

 

Cum se practică overlanding-ul?

În cazul overlanding-ului, este important să fii echipat cu accesorii speciale și un autoturism pregătit pentru călătorii pe distanțe lungi, terenuri dificile și campare în locații izolate. Cel mai frecvent sunt utilizate autovehiculele cu tracțiune integrală (4x4), care sunt capabile să traverseze cu ușurință traseele accidentate. Printre acestea se regăsesc:

  • Ford Ranger;
  • Toyota Land Cruiser;
  • Land Rover Defender;
  • Jeep Wrangler;
  • Nissan Patrol.

Dorești să pleci într-o aventură de neuitat, dar îți tot faci griji de cazare? Citește articolul Top 6 întrebări despre montarea corturilor auto și află mai multe informații despre corturile auto de plafon.

Autoturismele sunt dotate cu accesorii care au rol atât în parcurgerea terenului accidentat, cât și în camparea în locurile izolate. Printre acestea se regăsesc:

  • bucătăriile mobile/portabile (plită pe gaz, frigidere mici, alimentate cu panouri solare sau baterii, spații de depozitare pentru alimente);
  • rezervoare pentru combustibil și apă;
  • corturi montate pe plafonul mașinii;
  • suspensii îmbunătățite;
  • anvelope off-road;
  • sisteme de depozitare montate în portbagaj.

Ai o mașină perfectă pentru overlanding, dar nu este echipată cu un cort auto? Citește articolul Montarea corturilor auto - top 6 intrebari pe care le-ai putea avea și află mai multe despre importanța cortului auto, cum se fixează și cum alegi modelul potrivit pentru tine.

De ce echipamente esențiale ai nevoie pentru overlanding?

Dacă dorești să faci overlanding, este important să fii echipat cu o serie de elemente esențiale. Hărțile și GPS-ul care funcționează în afara rețelei de telefonie mobilă te vor ajuta să te orientezi cu ușurință. Pentru comunicarea în caz de urgență sau cu alte persoane care fac overlanding, este important să ai stație radio VHF/UHF sau dispozitive de satelit. Acestea te pot ajuta în situațiile limită.

 

Trusa de prim ajutor este un element cheie pe care trebuie să-l ai în portbagaj. De asemenea, panourile solare și bateriile de rezervă sunt excelente pentru alimentarea echipamentelor electronice atunci când ești în zone izolate. În timpul campării, este important să ai în bagaj echipamente de supraviețuire:

  • pături termice;
  • cuțite;
  • filtre de apă;
  • tablete de purificare a apei;
  • unelte pentru foc;
  • chibrituri rezistente la apă.

Ești pasionat de adrenalină și de autoturisme modificate pentru drumuri accidentate? Citește articolul Ce inseamna off-road - sfaturi pentru a pregăti masina de aventura și află mai multe despre ce este off-road-ul și cum se practică.

Care este diferența dintre overlanding și off-road?

Multe persoane s-au întrebat ce înseamnă overlanding și care este diferența dintre acesta și off-road. Află că off-road-ul este o activitate care se axează pe conducerea autoturismelor pe terenuri accidentate, drumuri neamenajate și suprafețe dificile (nisip, noroi, pietriș). În acest sport, conducătorul auto are drept scop testarea abilităților de șofat în condiții limită și capacitățile autoturismului. 

 

Distanțele pe care se desfășoară competițiile de off-road sunt relativ scurte. La sfârșitul traseului, nu se realizează camparea într-un loc izolat. Vehiculele de off-road sunt pregătite special pentru traseu, însă bagajul nu cuprinde echipamente pentru autosuficiență pe termen lung. Overlanding-ul se axează pe călătoriile pe distanțe lungi, explorare autonomă pe o durată de timp ridicată (zile, săptămâni). Scopul final constă în parcurgerea unor trasee dificile și descoperirea unor locuri izolate, în care se campează. Echipamentul de overlanding este mult mai complex.

Ești amator de off-road și dorești să simți adrenalina parcurgerii unui drum plin de noroi și pietre? Citește articolul Cele mai frumoase trasee off-road din Romania și află zonele unde poți să-ți testezi limitele și capacitatea de a șofa în condiții extreme.

Este legal overlanding-ul în România? 

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă overlanding și îți dorești să evadezi din cotidian, află că, în România, overlanding-ul este legal. Însă, înainte de a pleca la drum, este important să cunoști unele reguli și reglementări cu privire la accesul în zonele naturale protejate și protecția mediului. 

 

În România există o serie de parcuri naturale și naționale (Parcul Național Retezat, Parcul Natural Apuseni). Pe teritoriul acestora, accesul cu autoturisme este interzis. Accesul pe drumurile forestiere este permis doar cu autorizație și cu respectarea regulilor locale. Respectarea mediului presupune să minimizezi impactul șederii tale asupra locului prin care treci. Astfel, este important a nu face focul în zone interzise și a strânge deșeurile în timpul călătoriei.

Recomandări trasee overlanding

Corturile pentru mașină sunt un accesoriu de camping tot mai popular, destinat celor care caută un mod practic de a se bucura de natură fără a compromite confortul. Află din acest articol ce tip de cort auto ti se potriveste.

Dacă ești pasionat de overlanding, ți-ai pregătit bagajul, autoturismul și ești gata de plecare, află că poți să planifici un traseu atât în zonele montane, cât și în regiunile cu plajă. Este important să știi dinainte un traseu și durata călătoriei, pentru a aproxima cantitățile de provizii necesare.

 

Printre traseele de overlanding din România se regăsesc:

  • Traseul munților Apuseni (obiective: Peștera Scărișoara, Cheile Galbenei, Padiș, Cascada Vălul Miresei);
  • Traseul Transalpina (obiective: Lacul Oașa, Pasul Urdele, Stațiunea Rânca);
  • Traseul Dobrogei și Mării Negre (obiective: Gura Portiței, Măcin, Cheile Dobrogei);
  • Traseul Munții Rodnei și Maramureș (obiective: Lacul Iezer, Vârful Pietrosul Rodnei, satele Săpânța și Ieud);
  • Traseul Munților Retezat (obiective: Vârful Peleaga, Lacul Bucura, Cheile Buții).

 

Overlanding-ul este o metodă eficientă de a evada din viața cotidiană. Acesta îți garantează o călătorie plină de adrenalină pe drumuri neamenajate și o campare în locuri izolate. Înainte de a pleca la drum, este important să pregătești autoturismul pentru o astfel de călătorie și să faci un bagaj consistent, pentru mai multe zile. Este bine să știi că overlandingul se diferențiază de campingul tradițional și de traseele clasice de off-road. Pe parcursul călătoriei, este esențial să respecți regulile și reglementările cu privire la accesul în zonele naturale protejate și protecția mediului.


Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.