Care sunt actele necesare pentru înmatriculare auto și remorcă
Înmatricularea unui autovehicul este un pas important pe care trebuie să-l faci pentru a circula legal pe drumurile publice. Cerințele pe care trebuie să le îndeplinești sunt influențate de natura autovehiculului tău, nou sau second-hand. De asemenea, diferențe apar în situația achiziționării autovehiculului din România sau din străinătate.
Mai jos, am pregătit listele actelor necesare pentru înmatriculare auto și remorcă, în funcție de circumstanțele specifice, care te vor scuti de mai multe drumuri la ghișeu.
- Acte necesare pentru înmatriculare auto
- Acte necesare pentru înmatriculare auto second-hand
- Acte necesare pentru înmatriculare auto second-hand din UE
- Documente necesare pentru înmatriculare auto cumpărată dintr-o țară non-UE
- Acte necesare pentru înmatriculare remorcă
Acte necesare pentru înmatriculare auto
Documentele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul trebuie depuse de către proprietarul acestuia. În situația în care proprietarul nu poate realiza personal acest demers, persoana însărcinată cu depunerea actelor trebuie să dețină o procură specială.
Programare online
Pentru a efectua înmatricularea unui autovehicul la DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor), este recomandată programarea online, după ce ai pregătit toate actele necesare. În cazul în care nu faci o programare online, dosarele la ghișeele DRPCIV vor fi primite în funcție de numerele de ordine eliberate de aparatele din incinta instituției.
Iată ce trebuie să iei în considerare, la achiziția unei mașini second-hand. Citește acum ghidul complet pentru cumpararea auto second-hand.
Iată care sunt actele necesare pentru înmatriculare auto nou:
- Cerere tip pentru înmatriculare auto;
- Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului și vizată de ANAF. Dacă în certificatul de înmatriculare/talonul auto este menționată o altă persoană, trebuie depusă și fișa de înmatriculare completată cu datele acesteia;
- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;
- Documentul de identitate al solicitantului, în original și copie;
- Copie după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului mașinii, în termen de valabilitate;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și copie;
- Cartea de identitate a autoturismului, în original și copie;
- Chitanță pentru taxa plăcuțelor cu numărul de înmatriculare: 40 de lei pentru număr la rând (20 lei/placă), respectiv 45 de lei suplimentar pentru număr preferențial. Aceste sume se achită la depunerea documentelor sau prin transfer bancar;
- Acte care atestă dobândirea personalității juridice (dacă automobilul va fi înmatriculat pe o persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatriculare;
- Dacă autovehiculul este utilizat în cadrul unui contract de leasing, este necesar să se prezinte un extras din contractul de leasing. Acesta ar trebui să cuprindă informații referitoare la părțile implicate, obiectul și durata contractului, datele de identificare ale vehiculului și semnăturile părților implicate. Atât originalul, cât și o copie a acestui extras trebuie să fie prezentate la procesul de înmatriculare.
Magazinul online Autogedal îți pune la dispoziție o gamă variată de accesorii auto – cârlige de remorcare, scuturi auto metalice, covorașe auto, tăvițe portbagaj, suporturi pentru biciclete sau cutii portbagaj, astfel încât mașina ta să fie pregătită pentru călătoriile tale. Descoperă magazinul online Autogedal!
Taxa pentru înmatricularea auto
Taxa pentru înmatriculare auto se poate plăti în conturile BCR, CEC Bank sau în rețeaua de stații de plată Self Pay. Se acceptă și plata online pe ghiseul.ro sau pe site-ul drpciv.ro, iar dovada plății nu este necesară în aceste cazuri. Iată care sunt costurile:
- 20 de lei pentru plăcuța tip A, cu dimensiunea 110×520 mm, utilizată pentru toate autovehiculele (40 de lei pentru două plăcuțe);
- 23 de lei pentru plăcuța tip B, cu dimensiunea 200×340 mm, folosită pentru partea din spate a remorcilor și mașinilor 4x4, în cazul în care acestea au spațiu prevăzut;
- 17 lei pentru plăcuța tip C, de dimensiunea 130/240 mm, pentru motociclete;
- 42,5 lei pentru atribuire număr de înmatriculare preferențial;
- 30 lei pentru păstrarea numărului preferențial.
Cu un scut de motor metalic de calitate te vei asigura că motorul va rămâne într-o stare perfectă de funcționare. Drept urmare, calitatea acestora este extrem de importantă, iar în gama noastră vei găsi doar produse la cele mai înalte standarde, pentru ca motorul tău să fie în siguranță. Descoperă oferta de scuturi metalice de la Autogedal.
Acte necesare pentru înmatriculare auto second-hand
Pentru înmatricularea unui autoturism second-hand achiziționat în România, procedura este semnificativ mai simplă în comparație cu înmatricularea unui autovehicul nou, deoarece se face doar transcrierea.
În plus față de documentele necesare pentru înmatricularea unui autoturism nou, menționate anterior, pentru înmatricularea unei mașini second-hand sunt necesare și următoarele:
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar - care atestă transmiterea dreptului de proprietate asupra autovehiculului;
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare - dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului de înmatriculare.
Este important de menționat că, în cazul transcrierii unui autovehicul second-hand, nu mai este necesară fișa de înmatriculare, atâta timp cât există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător, care trebuie să fie semnat și vizat de ANAF.
Acte necesare pentru înmatriculare auto second-hand din UE
Pentru înmatricularea unui autoturism second-hand achiziționat dintr-o țară membră a Uniunii Europene, sunt necesare următoarele documente:
- Cerere de înmatriculare auto - document standard prin care proprietarul solicită oficial înregistrarea autovehiculului;
- Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului și viza ANAF. În cazul în care în certificatul de înmatriculare există o altă persoană înscrisă, trebuie depusă și o fișă de înmatriculare completată cu datele acesteia;
- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP) - în termenul de valabilitate;
- Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare - suma de 49 de lei, care poate fi achitată la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
- Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
- Copia contractului RCA, în termen de valabilitate;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate, original și copie;
- Cartea de identitate a vehiculului, original și copie;
- Certificatul de autenticitate al vehiculului - eliberat de Registrul Auto Român, cu o taxă de 539 de lei;
- Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, original, împreună cu plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
- Dacă autovehiculul este utilizat în cadrul unui sistem de leasing, este necesar să se prezinte un extras din contractul de leasing. Acest extras trebuie să cuprindă informații referitoare la părțile implicate, obiectul și durata contractului, datele de identificare ale autovehiculului și semnăturile părților implicate - original și copie.
Dacă vei cumpăra produse și accesorii din oferta Autogedal, precum un scut de motor sau cârlig de remorcare, poți beneficia de serviciul de montaj autorizat. În acest mod, vei avea parte de o funcționare corectă și de garanție.
Documente necesare pentru înmatriculare auto cumpărată dintr-o țară non-UE
Pentru înmatricularea unui autoturism achiziționat dintr-o țară non-UE, în plus față de documentele menționate pentru înmatricularea unui autoturism nou sau second-hand din România sau din țări UE, se solicită anumite documente specifice. Iată care sunt acestea:
- Dovada efectuării formalităților vamale de import definitiv sau temporar - original sau copie legalizată;
- Certificatul de autenticitate al vehiculului - eliberat de Registrul Auto Român, cu o taxă de 539 de lei;
- Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original;
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, în original.
Acte necesare pentru înmatriculare remorcă
Procesul de înmatriculare a unei remorci auto cu o greutate de 750 kg implică parcurgerea unui set specific de proceduri și furnizarea documentelor necesare. Iată pașii și actele necesare pentru înmatricularea unei remorci.
Cum înmatriculezi remorca în calitate de persoană fizică
Pentru a înmatricula o remorcă, este recomandat să urmezi procedura corectă de înregistrare la Registrul Auto Român și să aduci cu tine următoarele documente:
- Certificatul de omologare sau cartea remorcii (similar cu cartea de identitate a mașinii tale);
- Actul de identitate;
- Declarația de conformitate (adeverință privind datele) sau COC;
- Adeverința de asigurare sau dovada plății RCA;
- Certificatul de 100 km/h (dacă este cazul);
- Fișa de înmatriculare semnată de vechiul proprietar (în cazul remorcilor second-hand);
- Acte vamale (dacă remorca a fost achiziționată din străinătate);
- Dovada plății taxei de înmatriculare;
- Contravaloarea certificatului de înmatriculare;
- Contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare.
De asemenea, fișa de înmatriculare trebuie să fie avizată la Primărie, de unde vei primi și chitanța pentru taxa de înmatriculare.
Schimbarea permisului de conducere reprezintă o obligație legală de care trebuie să te preocupi atunci când situația o impune. Află din acest articol care sunt actele necesare pentru schimbarea permisului de conducere, în funcție de fiecare situație în parte.
Cum înmatriculezi remorca în calitate de persoană juridică
Pentru persoanele juridice care doresc înmatricularea remorcii pe firmă, în plus față de documentele menționate mai sus, vor mai avea nevoie de următoarele:
- CUI (Codul Unic de Înregistrare);
- Împuternicire pentru persoana care se ocupă de înmatriculare, dacă este cazul;
- Cerere înmatriculare pentru persoane juridice – formular tip completat la Registrul Auto Român;
- Ștampilă pentru firmă - necesară doar dacă este specificat de autorități, însă este recomandat să o ai la tine pentru orice eventualitate.
Cu reguli și proceduri specifice, procesul de înmatriculare auto și/sau remorcă necesită atenție și respectarea cerințelor legale, pentru a evita întârzieri sau inconveniențe. Documentele pregătite corect, taxele plătite și respectarea procedurilor specifice contribuie la obținerea plăcuțelor de înmatriculare cu rapiditate și, astfel, la autorizarea legală a circulației autovehiculului tău.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.